Proč někteří afričtí lídři zavírají oči před porušováním lidských práv v Číně?

31. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Proč někteří afričtí lídři pomáhají čínské vládě zakrývat vážné porušování lidských práv turkických muslimů v provincii Sin-ťiang? Tento měsíc vyslanci Burkiny Faso, Demokratické republiky Kongo a Súdánu promluvili v Pekingu během akce nazvané Sin-ťiang v očích afrických velvyslanců v Číně, upozorňuje Carine Kanezová Nantulyaová.


Chválili čínské úspěchy při zvyšování životní úrovně v regionu a zlehčovali západní kritiku Číny jako vedenou postranními motivy. Existuje jen málo důkazů o tom, že by diplomaté diskutovali o strategii Pekingu zahrnující masové svévolné zadržování, při němž byl milion turkických muslimů zatčen pouze na základě své identity.

Ujguři jsou turkickou etnickou skupinou pocházející ze Střední a Východní Asie a spojenou s ní. Od roku 2015 byl přes milion Ujgurů odeslán do internačních táborů oficiálně označovaných za "profesně vzdělávací a převýchovné", které mají zajistit, že se tato menšina bude držet oficiální státní ideologie. Tábory jsou kritizovány kvůli porušování lidských práv, špatné zacházení se zadržovanými, znásilňování a mučení.

Čína v objemu investic v Africe předehnala USA a zanechává nesmazatelné stopy v oblasti rozvoje infrastruktury a průmyslu. Nepřekvapuje, že afričtí lídři se dopouštějí nemístné opatrnosti, pokud jde o kritiku jejich hlavního dobrodince, který má z velké části jejich kontinent v kapse.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5461

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021