Jak se dva Ukrajinci stali rukojmími kurdských teroristů

31. 3. 2021

čas čtení 3 minuty
Dva Ukrajinci se na tři a půl roku stali rukojmími kurdské organizace PKK v souvislosti s dohodou o pašování zbraní, upozorňuje Amberin Zamanová.


Sedmačtyřicetiletý Jevgenij Fomenkov se nyní prochází ulicemi Kyjeva. Tři a půl roku byl ale spolu s šestačtyřicetiletým Alexandrem Sanpitěrem vězněn militanty zakázané Kurdské strany pracujících (PKK) v horách iráckého Kurdistánu, než byli v prosinci 2020 osvobozeni.

Mají štěstí, že zůstali naživu. 10. února turecké síly zvláštního určení s podporou bitevních vrtulníků a bojových letounů zahájily masivní útok na Gare, hornatou oblasti na jih od tureckých hranic v iráckém Kurdistánu, která je strategickou základnou PKK. Cíl operace byl zřejmě dvojí - vyhnat povstalce z Gare a zachránit tucet příslušníků tureckého bezpečnostního personálu - branců, policistů a zpravodajských důstojníků - kteří zde byli drženi v jeskyni. Výsledkem byla krvavá lázeň. Všech 12 tureckých rukojmích i muž později identifikovaný jako kurdský informátor byli zabiti.

Turecká vláda trvá na tom, že byli zastřeleni PKK. PKK tvrdí, že zemřeli, když turecké letouny F-16 bombardovaly jeskyni - stejný podzemní komplex, v němž byli drženi Fomenkov a Sanpitěr předtím, než je militanti nechali odejít.

Pokud by turecká vláda souhlasila s jednáním, mohli být její občané ještě naživu. Ale udělala ukrajinská vláda tohle pro Fomenkova a Sanpitěra? Ani dost málo.

Za celou historii nese odpovědnost jistý Oleg Kalašnikov, podle ukrajinských médií bývalý zpravodajec, který řídil vládní oddělení pro boj proti obchodu s drogami a se zbraněmi v Charkově. Jeho společníkem byl Taras Savin, který se neúspěšně angažoval v místní proruské straně.

V květnu 2017 se oba údajně sešli s operativci PKK v Kyjevě, aby domluvili nákup zbraní a munice, včetně ruských přenosných protiletadlových kompletů Igla, odstřelovačských pušek, brýlí pro noční vidění, kamer pro termální zobrazování a rušiček. Dohoda byla uzavřena. Ukrajinci slíbili dodat vybavení dopravním letadlem do města Sulajmáníja v iráckém Kurdistánu, jakmile PKK zaplatí milion dolarů. PKK souhlasila, ale měla jednu podmínku, od níž nechtěla ustoupit: Bude držet dva Ukrajince jako zástavu, dokud nepřevezme zboží.

Savin se obrátil na Fomenkova a Sanpitěra, kterým řekl, že v Iráku bude uzavřen lukrativní obchod s ropou. Měli by zájem rychle a snadno vydělat velké peníze? Stáli o to. O zbraních jim Savin nic neřekl.

13. června 2017 dorazil Savin do Sulajmáníje s Fomenkovem a Sanpitěrem. PKK v jeho přítomnosti zaplatila milion dolarů. Není jasné, zda k transakci došlo v hotovosti či elektronicky. Velitel PKK se odmítl vyjádřit. Savin odletěl, když ujistil Kurdy, že zbraně dorazí další den. Nikdy je nedostali.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5473

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021