Průběžné zpravodajství:

24 světových politiků: Potřebujeme globální dohodu na ochranu před pandemiemi

30. 3. 2021

čas čtení 3 minuty
V pondělí 29.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 6865  nových denních nákaz.   V ČR do 29.3.  zemřelo  26 222 lidí, to je denní nárůst o 186 mrtvých.  V nemocnicích je 7 624 lidí, to je nárůst o 436 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 523 668. osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
 
V pondělí 29.3.  bylo v ČR očkováno jen 36 604 osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 19 449 osob. Celkem je vykázáno jen 1 611 172 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pondělí bylo v Británii očkováno dalších 293 542 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 45,6 procent obyvatelstva.

- Šéf Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus a 24 světových politiků včetně Merkelové, Macrona a Johnsona se připravují zveřejnit v čelných denících apel požadující globální smlouvu o ochraně proti pandemiím, podobnou úsilí za obnovu po cruhé světové válce. Varují, že koronavirová pandemie dala všem najevo, "že nikdo není v bezpečí, dokud nebudou všichni v bezpečí". Státy by měly opustit očkovací nacionalismus a přispět k vzniku nové éry založené na principech, jako je solidarita a spolupráce. ZDE 

- Vědci ze Stanford University rekonstruovali "předpisy" pro výrobu vakcín typu mRNA proti covidu-19 od firem Pfizer a Moderna a zveřejnili je na technickém zpravodajském serveru Github.  ZDE 

 
- Planeta Země má dobu kratší než jeden rok, než budou nynější vakcíny proti covidu-19 nefunkční. Je zapotřebí modifikovaných formulací vakcín, varují epidemiologové, virologové a odborníci na infekční choroby. Až třetina odborníků, kteří se účastnili tohoto průzkumu, varuje, že je čas jen asi devět měsíců nebo méně. ZDE  

- Ode dneška mají přístup k očkování všichni obyvatelé amerického státu New York starší třiceti let. Od 6. dubna to budou všichni obyvatelé starší 16 let.

- Joe Biden oznámil, že do 19. dubna bude mít přístup k vakcínám 90 procent Američanů.

- Někteří australští lékaři účtují důchodcům až 70-90 dolarů za "konzultaci" před očkováním, přestože očkování má být zadarmo.

- Indie, největší světový výrobce vakcín, omezil vývoz vakcín AstraZeneca v důsledku stoupající domácí poptávky.

- Britský černošský komik sir Lenny Henry stojí v čele černošských Britů, kteří podepsali otevřený dopis vyzývající černošskou komunitu, aby se nechala očkovat. Britští černoši a Asijci vakcínám nedůvěřují a jsou obětí dezinformací. Přitom jsou neběloši daleko více ohroženi covidem než běloši.

- Syrský prezident Bašar al-Asad a jeho monželka Asma se podle státní syrské tiskové kanceláře SANA uzdravili z covidu-19.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6872

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021