Izraelské volby: Rozhodne o příštím premiérovi palestinsko-izraelská strana?

25. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Malá palestinsko-izraelská strana v izraelských volbách neočekávaně získala klíčovou pozici, a potenciálně se tak ocitla v pozici, kdy může rozhodnout o příštím izraelském premiérovi. Sjednocená arabská kandidátka (UAL) patrně dosáhla na pouhých pět křesel ve 120členném izraelském parlamentu (Knesetu), nicméně se stala pomyslným jazýčkem na vahách, který může rozhodnout o tom, zda Benjamin Netanjahu, nejdéle sloužící premiér v izraelských dějinách, zůstane i nadále ve svém úřadě, informuje Al Džazíra.

Jedná se o ošemetnou situaci, neboť premiér Netanjahu se k moci dostal tím, že odmítal kompromis s Palestinci a o arabské menšině žijící v Izraeli se vyjadřoval jako o páté koloně sympatizující s teroristy.

Po sečtení 90 procent volebních hlasů ani Netanjahu se svými spojenci, ani opoziční blok nezískal 61 křesel v Knesetu, tedy většinu potřebnou ke složení vlády.

Pokud se další strana nerozhodne, že změní své dosavadní postoje, tak bude jak Netanjahu a spol., tak opoziční blok potřebovat podporu lídra UAL Mansúra Abbáse, aby mohl zformovat novou vládu, a volby se tak nemusely opět opakovat. Existuje možnost, že váhající předseda radikálně pravicové strany Židovský domov Naftali Bennett nakonec podpoří blok vystupující proti Netanjahuovi. Netanjahu by potenciálně mohl vytvořit koalici bez UAL, pokud se mu podaří sehnat nějaké přeběhlíky.

Politický analytik Al Džazíry Marwan Bishara si o Abbásovi coby možném rozhodčím izraelských voleb myslí, že jde sice o mimořádnou, nicméně nerealistickou možnost.

„Teoreticky se může stát cokoliv. Ale nedomnívám se, že by se Naftali Bennet spojil s Mansúrem Abbásem. Určitě se nedočkáme toho, že by náboženská sionistická platforma uzavřela koalici s konzervativní islámskou stranou. Čeká nás velké politické manévrování, které se potáhne příštích 45 dnů,“ konstatuje Bishara.


Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
4980

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021