Brexit způsobil absolutní kolaps britského vývozu potravin a nápojů do EU

23. 3. 2021

čas čtení 1 minuta


Výrobci whisky, sýra a čokolády utrpěli největší pobrexitové vývozní ztráty v sektoru potravin a nápojů. Vyplývá to z nově zveřejněných dat britského daňového úřadu.

Z analýzy britské Food and Drink Federation vyplývá, že vývoz sýrů z Británie do EU letos v lednu meziročně poklesl ze 45 milionů liber na 7 milionů liber. Vývoz whisky zkolaboval ze 105 milionů liber na 40 milionů liber. Vývoz čokolády poklesl z 41,4 milionů liber na 13 milionů liber, to je pokles o 68 procent.

 
Důsledek kolapsu je jednak brexit, jednak slabší poptávka z Evropy, kde jsou i nadále restaurace a hotely uzavřeny.

Vývoz některých dalších potravin, jako například lososího a hovězího masa, se zastavil téměř úplně. Došlo k poklesu vývozu lososího masa o 98 procent a hovězího masa o 92 procent.

Obchod s rybami a plody moře poklesl o 79 procent.

Podle britského daňového úřadu poklesl britský vývoz do EU v lednu 2021 o 40,7 procent.

Co do objemu byl nejpostiženější obchod s Irskem, které přestalo být největším britským obchodním partnerem. V lednu 2021 tvořila obchodní výměna Irska s Británii pouze 5 procent, kdežto loni v lednu to bylo 18 procent. Skoro stejně poklesl britský vývoz do Německa a do Itálie - o 85 a o 81 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
8239

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021