Může být Česko pro Východní Evropu vzorem?

18. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Sjednocená opozice by mohla mít šanci na úspěch také v Maďarsku a Polsku. 

Nedávné volby v České republice ukazují, že spojená opozice může svrhnout vlády autoritářského stylu. Nemusí to být snadné, ale Maďarsko a Polsko mohou následovat, napsala Barbara Weselová.

Návrat k liberální demokracii je možný. Nedávné parlamentní volby v České republice ukazují, že spojená opozice může svrhnout šéfa vlády obviněného z autokratických sklonů a korupčních praktik. Klíčovým slovem zde je "spojená" - ačkoliv jde o výraz dosti srozumitlený, pro vítězství je třeba také dost politické imaginace a altruismu.

Miliardářský premiér Andrej Babiš byl poražen opozicí, jejíž spektrum sahalo od levého středu až po konzervativce.

Během kampaně opoziční strany velmi jasně říkaly, že ukotví českou politiku v Evropské unii. To zasáhlo cíl.

Babiš nedokázal zemi plně proměnit v soukromou oligarchii. Vlastní některá důležitá média, ale nikoliv všechna. Má příznivce v justici a institucích, ale ne všude. Podmínky pro návrat k fungující liberální demokracii byly dosud relativně schůdné.

Zásadní význam mělo, že všechny antibabišovské strany spolupracovaly a nazvaly svou alianci "koalicí koalic". Vyžádalo si dost obětí a překonávání individuálního egoismu, aby této jednoty bylo dosaženo.

V Maďarsku, kde mají volby proběhnout napřesrok, má opozice s podobnou úrovní spolupráce problém. Také podmínky jsou mnohem složitější: Premiér Orbán zničil svobodný tisk, podkopal justici a zmrzačil občanskou společnost. Použil všech mocenských nástrojů, které má k dispozici, aby proměnil Maďarsko v kleptokracii, kde si jeho klika může pomoci k penězům.

Poslední volební kampaň v Maďarsku už byla nelítostným bojem v bahně. Jak zapomenout na antisemitismus nasazený Orbánem proti jeho bývalému patronovi Georgu Sorosovi, který vynaložil značné finance na podporu demokracie ve Střední a Východní Evropě? Pro maďarského premiéra není žádná morální propast příliš hluboká.

Pokud má opozice za těchto podmínek získat šanci, musí se spojit a jednat bez obav. Možná české volby mohou posloužit jako povzbuzující příklad. Totéž platí o Polsku, kde volby proběhnou v roce 2023. Opoziční síly budou mít trochu více času poučit se z úspěchů a selhání u sousedů, ale mají v ruce jeden šťastný los, který může vyhrát: Polský elektorát má slabost pro Evropskou unii.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5931

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2021