Čtenáři souhlasí, že je obscénní, aby energetická firma vypínala proud důchodci po mrtvici

6. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Na apel redakce Britských listů, aby čtenáři finančně vypomohli Janu Posoldovi. důchodci po mrtvici, jemuž po dobu dvou let nebyla česká státní správa schopna poskytnout ani minimální příspěvek v nouzi a jemuž nyní poslala energetická firma EON za nezaplacený účet ve výši 9750 Kč výhrůžnou předžalobní výzvu, že mu vypnou elektřinu, reagovali okamžitě čtenáři Britských listů spektakulární pomocí. Janu Posoldovi během čtyřiadvaceti hodin od zveřejnění naši prosby věnovali částku 99 677 Kč. Nezaplacený účet za elektřinu z toho už byl firmě EON uhrazen a zbytek peněz poukazujeme Janu Posoldovi na uhrazení dalších dluhů v jeho nezáviděníhodné situaci invalidy, jemuž stát nepomohl.

Redakce Britských listů chce všem čtenářům, kteří takto operativně pomohli, vyjádřit obrovský dík a hold. Je zjevné, že slušnost, soucit a solidarita z české společnosti ještě nezmizely. Děkuje i Jan Posolda, níže uvedený dopis poslal včera, kdy ještě nebylo známo, že čtenáři poslali desetkrát více peněz, než byl nezaplacený účet za elektřinu:

Poděkování.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě v moji velmi složité situaci pomohli, když stát si neplní svoji sociální funkci.Dostal jsem novou chuť porvat se s osudem , který mě připravil život a se kterým jsem ani v nejhorším snu nepočítal.Všem ještě jednou děkuji.

Posolda Jan

Usuzujeme, že čtenářská obec Britských listů zareagovala na případ Jana Posoldy tak rychle a tak štědře prostě proto, že skutečnost, že energetické firmy mají v ČR právo vypnout dodávku elektřiny či plynu i invalidovi po infarktu, je nelidská a v civilizované společnosti naprosto nepřijatelná. Je obrovskou vinou českých politiků, že dopouštějí, aby k takovým situacím mohlo docházet. Znamená to, že Česká republika není civilizovanou zemí.

Nemůžeme samozřejmě žádat po čtenářích Britských listů, aby systematicky a opakovaně zasahovali na záchranu bezmocných a invalidních spoluobčanů tam, kde stát drasticky selhal.

Je bezodkladně nutné vyvinout nátlak na politiky, aby byl přijat zákon, že lidem bez prostředků, lidem starým a lidem invalidním a nemocným (zemřou!) se dodávka plynu a elektřiny nesmí vypínat. Tak, jak to platí třeba i v oné kapitalistické Velké Británii.

Politikové v České republice hájí zájmy milionářů a jejich firem. Co tak se projednou pokusit je přimět, aby udělali něco i pro slabší občany společnosti.

Dramatickou a rychlou pomocí pro pana Posoldu dokázali čtenáři Britských listů, že umějí efektivně jednat. Uvažujme, přátelé, nad tím, jak donutit politiky, aby zavedli lidské zákony, které by zajistily, aby k šíleným situacím, v jaké se ocitl Jan Posolda, v české společnosti prostě nedocházelo.

0
Vytisknout
8398

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014