Írán mobilizuje proti koronaviru 300 000 vojáků a dobrovolníků. 23 poslanců je nakaženo

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


Počet identifikovaných případů nákazy koronavirem v Íránu je 2336 osob, avšak vysoká úmrtnost na koronavirus v Íránu - 3,3 procenta registrovaných infekcí - naznačuje, že skutečný počet nakažených osob je zřejmě daleko vyšší.

Celkem v Íránu na koronavirus zemřelo 77 osob, včetně dvou vysokých íránských činitelů. Několik vysokých íránských činitelů je koronavirem nakaženo. Polooficiální tiskové kanceláře v úterý oznámily, že nakažen byl i ředitel íránských krizových zdravotnických služeb Pirhossein Kolivand.

 

Virus se dál šíří na Blízkém východě, v Evropě a v Jižní Koreji, která vyhlásila "válku" koronaviru poté, co počet infikovaných osob v Jižní Koreji překročil 5000. V Jižní Koreji na koronavirus zemřelo 28 osob.

V Číně vládne optimismus - počet nových případů tam v pondělí poklesl na pouhých 125, což je nejnižší rekord za posledních šest týdnů. Čína je však nejpostiženější zemí s 80 151 případy a 2943 úmrtími. Čína nyní přijímá opatření proti infekcím koronaviru ze zahraničí.

V Itálii je počet nakažených 2036 a činitelé uvádějí, že to bude trvat nejméně čtrnáct dní, než bude zjištěno, zda karanténa 11 severoitalských měst zabrala.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizcae, konstatoval v pondělí, že největším znepokojením jsou epidemie v Jižní Koreji, v Itálii, v ÍRánu a v Japonsku. Dodal, že virus má mimořádnou schopnost se šířit, ale prostřednictvím správných opatření je možné ho zastavit.

Zatímco Itálie zavedla karanténu v celé řadě měst na severu země, většina zemí světa nenásledovala Čínu zaváděním hromadné karantény. Většina zemí zrušila velká shromáždění, odložila sportovní akce a zakázala přilety ze zemí postižených koronavirem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Informace Světové zdravotní organizace o tom, jak postupovala Čína:

https://www.vox.com/2020/3/2/21161067/coronavirus-covid19-china   

 
Klíčová je rychlost. Čím rychleji najdete případy nákazy, izolujete je a najdete jejich blízké kontakty, tím budete úspěšnější. Zjistili jsme, že velký počet asymptomatické cirkulace viru v populaci není. Tím se to odlišuje od chřipky.

Čína léčí pacienty od raného stádia a má velmi sofistikované zdravotní procedury. Dokáží opravdu efektivně udržet lidi s touto chorobou naživu. Mají procento přežití (úmrtnost něco nad 1 procento),které nelze extrapolovat  jinam ve světě. V Itálii a v Íránu umírá větší množství lidí.

Panika a hysterie nejsou na místě. Toto je choroba, která spočívá na nakažených osobách a jejich blízkých kontaktech. Není to skrytý nepřítel kdesi v křoví. Organizujte se, informujte se a pracujte.



 

0
Vytisknout
7224

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2020