USA: FBI obžalovala šest osob, které plánovaly únos michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové

9. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Americká FBI překazila spiknutí s cílem unést demokratickou guvernérku Michiganu Gretchen Whitmerovou. Obžalovala šest osob, kteří uvažovali o násilném protivládním puči. Obžalováno bylo také dalších sedm osob, kteří chtěli útočit na policii a vyvolat občanskou válku.

Spiklenci podle FBI byli motivováni přesvědčením, že vlády jednotlivých amerických států, včetně Michiganu, porušují americkou ústavu. Jeden ze spiklenců si v červnu stěžoval, že Whitmerová nařídila uzavření fitek kvůli koronavirové pandemii. Avšak spiklenci nevěděli, že mezi nimi měla FBI informátory, kteří ji informovali o rozhovorech spiklenců.


 

Donald Trump se veřejně vyjadřoval kriticky vůči vládě v Michiganu za to, že zavedla koronavirovou karanténu. V dubnu napsal na Twitteru: "OSVOBOĎTE MICHIGAN!"

Whitmerová ve čtvrtek odpoledne řekla na tiskové konferenci, že učinila "tvrdá rozhodnutí, aby udržela náš stát v bezpečí". Poukázala na to, že ještě minulý týden v prezidentské debatě Trump "odmítl odsoudit bělošské supremacisty a nenávistné organizace, jako tyto dvě michiganské skupinky bojůvek. Řekl jim, aby byli připraveni. Když naši vedoucí politikové mluví, na jejich slovech záleží. Nesou svou váhu," řekla Whitmerová.



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5674

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020